Bárczi Zsófia: Vidéki lyányok énekeskönyve

9.90

Novellák, amelyek elolvasása után már sohasem látod ugyanolyannak a világot, mint azelőtt.

“Bárczi Zsófia könyvében minden benne van, ami a jó irodalom ismérve: fenség, titok, lidérces messzefény… És irónia, és humor.

Mindegy, hogy a szépprózát szemkápráztató labirintusnak, átláthatatlan könyvtárnak vagy elágazó ösvényekkel teli erdőnek képzeljük, elég hagynunk, hogy magába szippantson. Innentől kezdve nem enged el, és már sohasem leszünk ugyanolyanok, mint a könyv fellapozása előtt.”

S éppen ez benne a jó, nyájas olvasó!

Csand Gábor, irodalomkritikus

Leírás

“Bárczi Zsófia könyvében minden benne van, ami a jó irodalom ismérve: fenség, titok, lidérces messzefény… És irónia, és humor. Mindegy, hogy a szépprózát szemkápráztató labirintusnak, átláthatatlan könyvtárnak vagy elágazó ösvényekkel teli erdőnek képzeljük, elég hagynunk, hogy magába szippantson. Innentől kezdve nem enged el, és már sohasem leszünk ugyanolyanok, mint a könyv fellapozása előtt. S éppen ez benne a jó. Kalandra fel, nyájas olvasó!” (Csanda Gábor)

Bárczi Zsófia legutóbb 2007-ben jelentetett meg kötetet A keselyű hava címmel, azóta pedig rendszeresen jelentek meg novellái haza és külföldi folyóiratokban. Ez utóbbiakból állt össze a most megjelenő kötet. A mágikus realizmus, az intertextualitás és a finom irónia teszi elbűvölően vonzóvá ezeket a szövegeket, amelyek olvasását csak azért kénytelen néha megszakítani az olvasó, mert annyi izgalmas utalást talál bennük, hogy időnként el kell gondolkodnia felettük!

A novelláskötet három részből áll, melyek azonban minduntalan összefonódnak a helyszínek és a szereplők által. A szerző nem csak a szereplők, az irodalmi hősök és egyéb ismert és ismeretlen személyek (mint Don Giovannni, Donna Elvira, Csajághy Laura, Vörösmarty Mihály stb.) sorsának alakításával szövi kibogozhatlanná, egyben áttekinthetővé a történetek hálóit, hanem magával a szerzőség fogalmával is játszik. Az első rész (Lorenzo Ribera: Amparo Mendoza de Soledad és más nyomorultak) narrátora például egy fordító, aki egy elveszett kéziratot próbál lefordítani és jegyzetekkel ellátni, miközben maga a kézirat szerzősége sem biztos, valamint a szerző barátja által itt-ott kiegészített szövegről van szó…

A második rész, a Vidéki lyányok énekeskönyve, a harmadik pedig a Szörnyek könyve, amelyeknek főként női szereplői az irodalom és az élet útvesztőiben keresik önmagukat, és próbálnak összefüggést találni a világ működése és saját életük között. S teszi mindezt végtelenül szórakoztatóan és könnyedén, miközben mély emberi dolgokat fogalmaz meg.

A kötetet Szőke Erika illusztrációi teszik még varázslatosabbá.

 

További információk

Tömeg 02 kg
Méretek 125 × 185 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bárczi Zsófia: Vidéki lyányok énekeskönyve” értékelése elsőként