Elérhetőség: Raktáron

Irodalomterápiás foglalkozás + ajándék könyv

23.90

Irodalomterápiás ajánlatunk egy 1,5 órás foglalkozást tartalmaz, amely az ügyfél kívánsága szerint online vagy offline formában valósul meg.

A foglalkozáshoz ajándékként könyvet is felkínálunk.

A csomag megvásárlása után e-mailben egyeztetünk időpontot és helyszínt.

Az irodalomterápia röviden önismereti beszélgetést jelent, amelyet irodalmi művek segítségével valósítunk meg. Irodalmi szövegeket olvasunk, beszélgetünk róluk, miközben saját életünkre vonatkoztatjuk azokat, feltöltődünk.

Jellemzői: Elfogadás, megértés, támogatás, amelyek révén ráláthatunk életünkre, fejleszthetjük kapcsolatainkat és önismeretünket, és biztonságos lehetőséget kapunk a változtatásra.

Az irodalomterápiás foglalkozás megvásárlásával betekintést nyújtunk egy olyan művészetterápiás módszerbe, amely segíthet abban, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz és jobban megértsük másokhoz fűződő kapcsolatainkat.

Szeretettel ajánljuk mindenkinek!

Leírás

Hogyan segíthetnek az irodalmi művek?

Az irodalomterápia segít közelebb kerülni önmagunkhoz. Hiszen már maga az olvasás, a könyvvel, szöveggel való együttlét is segít. Gondoljunk csak vissza olvasmányélményeinkre, amelyek nyomot hagytak bennünk, és még ma is fel tudjuk idézni hatásukat. Ha megpróbálunk visszagondolni arra, hogy milyen élethelyzetben, érzelmi állapotban és életkorban olvastuk őket, felidézhetjük, miben segítettek, milyen problémát oldottak fel bennünk.

Egy irodalmi alkotáson keresztül megtanulod megélni és felvállalni érzelmeidet, oldódhat a szorongásod, új lehetőségekre lelhetsz saját életedben.

Kinek szól az irodalomterápia?

Az irodalomterápia szinte minden korosztálynak szólhat.

Ha visszagondolhatunk kisgyermekünk igényeire: melyik meséket, történeteket hallgatták, olvasták a legtöbbször? Minden kisgyerek életében van olyan szöveg, amelyhez akár a szülőtől hallva, felolvasva, akár később saját olvasásban többször visszatér. Mert ezek a szövegek segítenek neki feldolgozni az aktuális problémáit, azokat a dolgokat, amelyek éppen foglalkoztatják.

Kamaszoknak segíthet a pályaválasztásban, helyük megkeresésében a világban. A fiatal felnőtteknek, középkorúaknak, időseknek abban, hogy az önismereten keresztül próbálják meg felismerni, megérteni, feldolgozni a konkrét problémát, legyen az személyes, lelki, párkapcsolati, szülő-gyerek, tanár-diák, generációs probléma…

Milyen irodalmi műveket használ fel?

Általában szépirodalmi művekkel dolgozunk, előnybe helyezzük a kortárs irodalom műveit, melyek közelebb állnak a legtöbb emberhez, könnyebben megközelíthetőek és emészthetőek, de ugyanilyen jól működhet egy régi irodalmi szöveg is, ha a megfelelő húrokat pendíti meg az olvasóban.

Gondoljunk csak az iskolai olvasmányainkra, amelyeket kötelezően el kellett volna olvasnunk. Bizonyára a legtöbben vissza tudnak emlékezni legalább egyre, amely megfogta őket, és arra is, hogy másokat meg egy teljesen más mű fogott meg.

Az Egri csillagokat például van, aki gyerekkora óta imádja, többször is elolvasta, van, aki meg hallani se bírja a címét. Hasonló élményt, példát bizonyára mindegyikünk fel tud sorolni.

Hogy épül fel egy terápiás foglalkozás?

Az irodalomterápiás foglalkozások bizonyos téma köré épülnek vagy bizonyos célt követnek. Ettől függően szólhatnak bizonyos korosztálynak, egy korosztály aktuális problémáinak, mint például a tinédzserek pályaválasztása, a fiatalok kapunyitási pánikja, a változó kori problémák megoldásának segítése. Vagy céljuk lehet bizonyos konkrét élethelyzetek, problémák megoldásának segítése, mint például a gyermekvállaló nők problémái, az életközépi válság, a változó kori gondok. De lehet általánosabb önismereti témája is egy-egy csoportnak.

Mindegyik esetben azonban elsősorban önismereti munkáról van szó, hiszen az ember saját átélésén, érzelmein, gondolatain keresztül közelíti meg a problémákat, és ezen az úton tud eljutni a megoldásukhoz is a terapeuta segítségével.

Olvasás, vélemény, személyes élmény, kreatív írás, szövegalkotás. Kiegészítő részei lehetnek más művészetterápia eszközei: zene, képzőművészet.

 Mi a különbség a csoportos és az egyéni irodalomterápia között?

Az egyéni terápiában a terapeuta és a kliens négyszemközt beszélget.

A csoportterápiában 5-10 tagú csoportban dolgozunk, ez a forma is lehet legalább olyan mély vagy intim, mint az egyéni terápia. Sok tudást szerezhetünk a többiektől, és világossá válik, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül.

A csoport olyan családdá válhat a résztvevők számára, amelyet mindannyian szerettünk volna megtapasztalni.

Milyen hosszú egy foglalkozás?

A foglalkozások általában 1,5 órásak, de lehetnek hosszabbak is, ez mindig a csoporttagok számától és igényeitől is függ.

Szükséged van irodalmi műveltségre, felkészülésre?

Nincs szükséged semmilyen felkészülésre, csak nyitottságra. A többi jön magától.

Nincs szükséged szaktudásra sem, csak add át magad az olvasás élvezetének, és mondd el, ami megragadott a történetben, és amit az felidéz benned.

Hány foglalkozásból áll egy irodalomterápia?

Ez a terápia 6-10 alkalomból áll.

A 6-10 alkalom után a tapasztalatok szerint mindenki olyan új élményekkel gazdagodik, amelyek továbbsegítik őt személyes fejlődése, önismerete útján, és megtanulja kezelni a számára addig kezelhetetlennek tűnő gondokat, megszabadulhat nyomasztó érzésektől, és a múlt árnyaitól.

Pénzvisszafizetési garancia

Az első terápiás ülés után lehetőség van a tapasztalatok megbeszélésére, és a kifizetett összeg visszatérítésére, ha a megrendelő úgy érzi, számára nem ez a megfelelő terápia.

Miért jó ez nekem?

Az irodalomterápia természetesen nem csodaszer, de csodálatos eredményei lehetnek a résztvevők számára, ha valóban beleteszik azt az önismereti munkát, amit a foglalkozások igényelnek.

A legjobb hír pedig az, hogy mindezt csodálatos szépirodalmi művek olvasásán keresztül tesszük meg, sőt saját irodalmi műveket is alkotunk, amelyeket szintén feldolgozhatunk közösen a terápia folyamán.

A résztvevők ajándékot is kapnak: könyveink közül választhatnak saját érdeklődésük szerint. Sőt ezekkel a könyvekkel is dolgozhatunk az egyes foglalkozásokon.