Katarína Kucbelová: Főkötő

7.90

Főkötő – jelen, múlt és jövő…

A szerző két éven át rendszeresen ellátogat Iľkához, az alsó-tátrai Šumiac falubeli asszonyhoz, hogy megtanulja tőle a helyi főkötő elkészítési módját. Nem fényképez, nem rögzít, csak figyel, hallgat, hímez és ír.

Ahogy a főkötő egyes elemei a helyükre kerülnek, úgy állnak össze és nyernek értelmet a múlt különböző darabjai, miközben a hagyományos folklór mindössze díszítőelemként szolgál a történetben. Miképp egy népviseletet gyűjtő hölgy mondta:

„Ez a mai népviselet teljesen szét van barmolva.”

Mit jelképez a főkötő? Hogyan fonódik össze a két főszereplő élete, és milyen viszonyban áll a roma kisebbség a település lakóival? Erre ad választ ez a könyv.

Leírás

A Főkötő című könyv érdekes elegye a meseszövésnek és a tényfeltárásnak.

Mészáros Tünde nagyszerű fordításában olvashatjuk magyarul a szlovák írónő nagy sikerű, díjazott könyvét.

„Nem akarom elmondani ennek a kedves asszonynak, aki egész életében népviseletben járt, hogy tőlem igazából idegen a folklór.

Zavar az interpretációja, a túlértékeltsége és a meggyalázása, zavar, hogy kihasználja minden rezsim, nem értem, miért vannak Szlovákiában kolibák éttermek helyett, meg drevenyicák, népi jellegű faházak minden lehetséges célra, autópályák mellett, panelházak között, városon és vidéken.

Én az a kávéházi típus vagyok, és nem értem, miért esik ebben az országban mindenki transzba a folklórtól, az érinthetetlen, a megható, az univerzális folklórtól.

De most itt vagyok, a két kezemmel akarom megtapasztalni…”

További információk

Tömeg 0.200 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Katarína Kucbelová: Főkötő” értékelése elsőként

Érdekelhetnek még…

a magyar nőirodalom története dióhéjban XVI-XIX. század

Iratkozz fel hírlevelünkre és vidd el az ingyenesen letölthető ajándékot!

A magyar nőirodalom története dióhéjban című 36 oldalas e-bookot.