fbpx
Akció!

Bolgár Katalin – Manós vakáció

6.93

Bolgár Katalin (1977, Ipolyság), aki fordítóként, tanárként, regényíróként (Érdekek és érzelmek, Krinolinba zárva, Kincsesnapló)  is ismert, a Lili és Boti manói című mesekönyv szerzője és a Boszimesék Újbanyavárról című mesekönyv fordítója, ezúttal mesekönyve második részével jelentkezik Manós vakáció címmel, amelyet már szívrepesve várnak a kis olvasók.

Tilli és Villi manó ezúttal egy olaszországi nyaralásra kíséri el az iskolás Lilit és ovis kisöccsét Botit, és lépten-nyomon rengeteg kalamajkát okoznak. Különleges kópéságokat eszelnek ki már útközben, amelyeket folytatnak a tengerparton, a delfináriumban, a pizzériában, és mindenhol, ahová csak eljutnak a családdal. Hajszál híja, hogy ki nem derül, kik is a csalafinta bajkeverők. Igazi vakációs olvasmány kicsiknek és nagyoknak, manóknak és embergyerekeknek egyaránt.

A könyv különlegessége, hogy ezúttal az ipolysági gyerekek illusztrációival jelenik meg, mégpedig annak az iskolának a diákjai álmodták rajzokká és képekké a manók kalandjait, akik közül többen az írónő tanítványai is!

A csodálatos rajzokat pedig a Munkácsy-díjas fiatal képzőművész, Mayer Éva rendezte grafikailag művészi egységbe a szöveggel.

Leírás

Tilli és Villi manó, valamint barátaik Lili és Boti egy évet öregedtek az első róluk szóló könyv megjelenése óta – a folytatásban pedig egy tíz napos olaszországi manós vakáció történetét ismerhetjük meg. 

A bizonyítványosztás és a gyors pakolás-indulás izgalmai után egy hosszú, de a manók közbenjárásával cseppet sem unalmas autóúttal kezdődik a vakáció a csizma alakú országban. Tilli és Villi ugyanis a legkülönfélébb módokon gondoskodik a gyerekek szórakoztatásáról, de mindemellett szó esik a türelemről és empátiáról egyaránt. 

A tengerpart kínálta lehetőségek száma végtelen, viszont veszélyeket is rejt az idegen nyelvű közeg. A testvérpár azonban remekül – igaz, manósegítséggel -, veszi az akadályokat, és végül mindig jól alakulnak a dolgok (ahogy az egy meséhez illik).

A tíz fejezeten áthaladva megtudhatjuk, mekkora móka a liftezés, hogy egy paróka is tud repülni, vagy hogy a manófürdőruha fazonja éppenséggel már rég kiment a divatból. A megmosolyogtató történetek szinte észrevetlenül tanítanak becsületességre és egymásra figyelésre.

Nagyon szimpatikus számomra, hogy a közös családi programok idillje a maguk tökéletlenségében van lefestve: belefér a természetes félelem, az esetleges stressz, de a gyermeki dacosság is.

Körvonalazódik előttünk többek közt az is, hogy mennyire nem egyszerű feladat lekötni két gyerkőc figyelmét egy esős napon a tengerparton, ám szerencsére családi és manó összefogással ez sem lehetetlen. 

Egy-egy történetből megtudhatjuk azt is, hogy bár a manók született delfin idomárok, a gondolázástól tengeri betegek lesznek.

Személyes kedvencem a Pizza, spagetti, Tilli és Villi című fejezet, ahol az olasz ételek mellett a nyelv finomsága is ki van hangsúlyozva:

” – Hát még éééén! De ez a tutti frutti naplemente, tintatartóóóóó nyelven beszélő fiú…”

Amilyen gyorsan a kalandok végére ér a négy kis jóbarát, olyan gyorsan érkezünk el mi is a könyv utolsó fejezetéhez, mivel igazán lebilincselő, és magával ragadó olvasmány. Az írónő kedves humorát megcsillogtatja a zárókép mondataiban is:

„- Na, akkor…. egy…. kettő…. hááá-rom! – vezényelte apa, és Boti egy rántással a szoba közepére került. Néhány pillanatig együtt nevettek a szőnyegen, aztán apa felpattant, Botit a hátára dobta, és futólépésben megindult a lift felé.

– Nos, én kiviszem ezt a répát a kocsiba, a többiek utánam! Irány haza!

Tilli és Villi pedig vidám ugrándozással követte a családot a parkolóba, hogy a hazaút se teljen unalmasan, kalandok nélkül. „

A manós vakáció történetét a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola diákjainak rajzai teszik még érdekesebbé.

További információk

Tömeg 0.25 kg
Méretek 16 × 24 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bolgár Katalin – Manós vakáció” értékelése elsőként

Érdekelhetnek még…