A könyvbarátnő, a könyv barátnő!

A könyv, ami feltölt

Szeretsz olvasni? Vagy már lassan el is felejted, milyen jó egy könyv történetébe belefeledkezni, beleélni magad egy-egy szereplő életébe, vele együtt izgulni végig a cselekményt.
Ha egyedül érzed magad, ha magányos vagy, ha lelki támaszra van szükséged, ha belefáradtál az egészbe, a munkába, a családba, a partnerkapcsolatba, a barátokba….
Ha úgy érzed, egy helyben toporogsz, nincs egy épkézláb gondolatod sem, kezdj el újra olvasni.
Nincs időd? Nem tudsz odafigyelni?

Megértem. Nekem is volt olyan időszakom, amikor betűt sem bírtam látni, pedig hétéves koromtól kezdve szinte egyfolytában olvastam valamit. De egyszer csak, „komoly felnőtt” koromban annyi lett a feladatom, hogy hiába vágytam nagyon-nagyon arra, hogy leülhessek egy könyv mellé. Bedarált az élet – ugye ismered ezt a csúnya mondást? Vágyakozva osontam el a hírlapárus mellett, már nem akartam további folyóiratokat vásárolni, hiszen az egy héttel, egy hónappal, fél évvel ezelőtt vásároltakat sem voltam képes elolvasni. A könyvek ott tornyosultak az ágyam mellett, a kisasztalon, a polcon, mindenütt, mindbe belekezdtem, de képtelen voltam folytatni az olvasásukat. Pedig nagyon szerettem volna.

Voltál már így?

DE A KÖNY MINDIG SEGÍT. Végül mégis visszatértem a számomra normális kerékvágásba. Olvastam! Próbáld meg te is.
Pihend ki magad. Aludj. Végy egy illatos fürdőt. Keress egy csendes zugot a lakásban. Vagy máshol. Ha arra van szükséged, legyen zajos: egy kávéházi sarok. Egy árnyas park, de egy könyvtári olvasó-, akár egy váróterem is jó, a fontos, hogy neked megfeleljen, és ne érezd feszélyezve magad, sőt. Készülj rá, öltözz fel olyan ruhába, amilyenben jól érzed magad, ez lehet ünneplő, de tornaruha is, attól függ, mi a hangulatodhoz illő, és milyen helyen szeretnél olvasni.
Igyál egy kávét, egy teát, egy koktélt, bort, sört, limonádét, amit szeretsz, engedd meg magadnak, hogy ellazulj, és pihenj. Engedd el a gondokat, és ha elkalandoznak a gondolataid, hagyd őket kalandozni, elszállni, majd visszatérni, de ne foglalkozz a gondokkal, ne próbálj semmit megoldani. Készíts magad elé egy darab papírt és egy tollat, mert lehet, hogy bevillan egy-két gondolat, feladat, probléma, bármi, ami kizökkenthetne, amit elfelejtettél, akkor írd ezt fel, és azonnal kiengedheted a fejedből, és folytathatod a pihenést, lazítást, megnyugvást, az egyszerű dolgok élvezetét.

Próbáld ki, mi az, ami neked bejön. Ami gyógyír a lelkedre. Vigyél magaddal egy könyvet. Ha nem tudod, melyiket, válassz egyet, ami a kezed ügyébe kerül. Az lesz az igazi. Regény, vers, útleírás, mese, novella, napló… bármi lehet. A biztonság kedvéért vigyél magaddal egy könnyebb fajsúlyút is, egy rejtvényújságot, egy folyóiratot, ami érdekel.
Rendszeresítsd ezeket az elvonulásaidat, és meglátod, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel, más szemmel nézel majd a problémákra is, ha kicsit feltöltődsz.
Bármikor megismételheted, időd akkor lesz rá, amikor csinálsz magadnak, ugye tudod?
Kellemes feltöltődést egy jó olvasmány mellett!
Nézd meg a könyveinket, hátha köztük találod meg az igazit, aki a könyvbarátnőd lesz!

Vélemény, hozzászólás?

a magyar nőirodalom története dióhéjban XVI-XIX. század

Iratkozz fel hírlevelünkre és vidd el az ingyenesen letölthető ajándékot!

A magyar nőirodalom története dióhéjban című 36 oldalas e-bookot.