Elérhetőség: Raktáron

Etela Farkašová: Repülőleckék

11.90

Etela Farkašová Repülőleckéinek főszereplője a képzőművész Miriam, aki egy nehéz családi sorsfordulót követően több évtizedes külföldi tartózkodás után visszatér szülővárosába.

Érzékeny személyiség, aki az élet viszontagságai hatására egyre labilisabbá válik.

Új otthont keres a szülőföldjén, és időt, hogy begyógyítsa a lelkén lévő sebeket.

Etela Farkašová prózájával az emberség mint legfőbb érték kérdését veti fel. Miriam a barátságot, az összetartozást és a reményt a háziállataiban keresi, olyan lényekben, amelyek önzetlenül viszonozzák a kedvességét, és új dimenziót adnak az életének.

Miriam lelki gyógyulásának megoldásai néha ugyan meglepőek, de a mögöttes pszichológiai előfeltételeket tekintve több mint érthetőek.

Csak olvassunk figyelmesen és vegyük át az eredeti elbeszélői optikát. Így többet megsejthetünk arról is, mennyit is nyom az emberi lélek.
(Ivica Ruttkayová, KNIŽNÁ REVUE 2020/05)

Kategória: Tag:

Leírás

Etela Farkašová repülőleckéi:

„Az örökség, gondolja kétségbeesetten, amit az anyja hagyott rá a kettejük közötti elválaszthatatlan kötelék bizonyítékaként, arra való, hogy emlékeztesse az anyja hosszú ideig tartó megaláztatásaira és megélt borzalmaira… örökség egy olyan nőtől, aki eleinte nem is akarta megszülni, és ha nincs a nevelőapja, valószínűleg világra sem jött volna…”
A Repülőleckék Miriamja komoly lelki fejlődésen megy keresztül, a gyógyulási folyamat révén újjászületik.

A regényből megtudhatjuk, a trauma hatására hogyan fejlődött egy meglehetősen passzív
személyiségből az élete történéseiért felelősséget vállalni képes, tudatos, aktív nővé, aki segítő kezet nyújt másoknak.
(Vályi Horváth Erika, a regény fordítója)