fbpx
Akció!

Jana Juráňová – Boszimesék Újbanyavárról

4.45

Boszella, Boszemma és Boszilka egy nap arra ébred, hogy elmúlt az átok, és ők hársfa helyett újra emberalakban folytathatják tovább életüket. Az erdő melletti aluljáróban, a denevéreknél bérelnek szállást, és az Újbanyavár lakótelepen ettől kezdve furcsábbnál furcsább dolgok történnek. Vajon meg tudja-e oldani a Seprűnyél Kft. a gyerekek és a felnőttek gondjait? A rengeteg kalamajkával és kalanddal járó vidám történetek az erdőbe, a barlangba, a lakótelep lakásaiba, sőt még a polgármesteri hivatalba is elvisznek minket. Mi történik, amikor már a Varázslatok Kézikönyve sem segít? Ez is kiderül a vidám történetekből, amelyeket Bolgár Katalin mesés fordításában olvashatunk, és amelyeket Mayer Éva illusztrációi tesznek még varázslatosabbakká.

Cikkszám: Boszi Kategória: Címkék: , , , , , , ,

Leírás

A Boszimesék Újbanyavárról három igazán különleges főszereplővel és nem egy aktuális tanulsággal ábrázolja Jana Juráňová korrajzát. Társadalomszemlélete egy bájos történeten keresztül elevenedik meg az olvasó előtt.

Boszanna három lányát elátkozta az engedetlenségük miatt: 5 évszázadra hársfává változtatta őket, hogy megkomolyodjanak. Az átok leteltével Boszella, Boszemma és Boszilka emberalakban folytatják, ill. kezdik újra az életüket.

„Három boszi,
három nővér,
három banyalány,
abrakadabra,
száll a magasba,
kicsi nekik a világ.”

A három testvér mindegyike összetett jellem, nem csak a szó szoros értelmében vett boszorkányok, a kedves leírások mégis emberivé teszik őket. Jana Juráňová a tiniboszik életén keresztül rámutat az előítéletek súlyos hozadékaira, azokra a lelki sérülésekre, melyeket nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen begyógyítani. Az erdő melletti, denevérekkel teli aluljáróban élő boszorkányoknak nem csak a kor változásaival, de az egymás közti eltérésekkel is meg kell küzdeniük. A gyermekeknek szóló könyv rengeteg aktuális problémát boncolgat, nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre. Ugyanis ha valamit az átlagemberek, de még a polgármester sem tud megoldani, a boszorkányok akkor is találnak kiutat. A Boszimesék Újbanyavárról fejezeteit olvasva a gyerekek tanulnak a csapatmunka fontosságáról és egymás megbecsüléséről, a kölcsönös tiszteletről is. A Seprűnyél Kft. vidám csapata, ahogy azt a mesében illik, megbünteti a rosszat, és jutalmazza a jót. 

Az Újbanyavár lakótelepen Boszella, Boszemma és Boszilka megtanulják, hogy mi is az a szorgalom, hogy milyen jó érzés a társadalom hasznos tagjaként élni. A rengeteg vidám kaland során a lányok rájönnek: „a műveletlen boszorkány többet árt, mint a rossz boszorkány”. Így aztán nem csoda, ha minden igyekezetüket arra fordítják, hogy a boszik közkedveltek legyenek az emberek körében. Az írónő fantasztikusan szemlélteti a megbánás folyamatát Boszilka vívódásain keresztül. A Banya-hegy alatti Boszibarlang lakói remekül ösztönzik a történetben szereplő, és a könyvet olvasó embereket is az újrahasznosításra. Hiszen ahhoz, hogy a környezetünk rendezett legyen, nincs szükség varázslatra – bár valószínűleg a zebracsíkossá változtatott autók és a minden gyereket megóvó varázsige is nagyon népszerű lenne.

A természetvédelemre buzdító mesekönyv Mayer Éva illusztrációi által megelevenedő története igazán hasznos olvasmány minden kicsi és nagy boszorkány számára, mely Bolgár Katalin fordításának köszönhetően magyarul is olvasható.

„Minden jóságos boszinak van folytatása.”

További információk

Tömeg 0.28 kg
Méretek 16 × 23.5 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jana Juráňová – Boszimesék Újbanyavárról” értékelése elsőként